Viktor Hugo - Chrám Matky Boží v Paříži

VIKTOR HUGO (1802 - 1885)
CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI (1831)



Hugo, V.: Chrám Matky Boží v Paříži,


Historický román odehrávající se v Paříži v 15. století za vlády Ludvíka XI.


Hlavní postavy:
Quasimodo – velice ošklivý, ale v jádru dobrý člověk, všemi
nenáviděný právě pro svoji zrůdnost a to i přes to, že byl laskavý a ušlechtilý
Claudius Frollo – kněz, pohledný, lidmi milovaný učenec, ve skutečnosti byl zlý a proradný
Esmeralda – velice krásná a důvěřivá dívka, cikánka, žila v bídě

Vše začalo oslavami svátku Tří králů, při kterém probíhala volba největšího blázna. Vyhrál ji Quasimodo, zvoník z chrámu u Matky Boží. Vychovával ho kněz Frollo, který působil ve stejnojmenném chrámu. Tento kněz se zamiloval do krásné tulačky Esmeraldy a přinutil svého svěřence Quasimoda, aby ji unesl. Únos se nezdařil a Esmeralda byla zachráněna kapitánem lučištníků Phoebem. Vroucně se do něj zamilovala. Quasimodo byl za únos zatčen a odsouzen k trestu na pranýři. Všichni lidé jen přihlíželi nebo se mu posmívali, jen Esmeralda se nad ním smilovala a dala mu napít vody.
Ačkoliv byl Phoebus zasnoubený s jinou ženou, když se dozvěděl o Esmeraldině lásce k němu, dal si s ní schůzku. O tom ovšem věděl i Frollo, a protože ji také miloval, Phoeba zabil. Esmeralda tak byla neprávem obviněna z vraždy Phoeba a po dlouhém mučení se přiznala k činu, který vůbec nespáchala a byla odsouzena k oběšení na šibenici. V den popravy ji naštěstí zachránil Quasimodo, který ji tajně miloval a ukryl ji v chrámu. Ale Frollo ji chtěl jen a jen pro sebe, a proto řekl tulákům, aby ji vysvobodili před údajnou smrtí. Ve zmatku při probíhající potyčce Frollo Esmeraldu unesl a naposledy se jí zeptal jestli chce být jeho. Řekla že ne, že ho nenávidí, a proto ji odvedl ke stařeně, která nenáviděla cikány, protože jí kdysi unesli dítě. Ovšem ta v Esmeraldě podle dětské botičky, kterou nosila na krku, poznala svoji dceru a rozhodla se ji ochránit všemi možnými způsoby. V tu chvíli si pro ni přišli biřici kvůli popravě. Matka ji zuřivě bránila, ale bohužel marně.
Esmeralda byla oběšena. Na celou scénu se dívali Frollo s Quasimodem z věže chrámu, a když se při té nejděsivější chvíli začal Frollo zuřivě smát, shodil ho Quasimodo z věže dolů. Pak se odebral do kostnice a zemřel s tělem Esmeraldy v náručí.




Článek pochází z webu www.HUNUNPA.cz
https://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
https://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=422