Žluna šedá

Datum 29.11.2004 | Rubrika: databáze ptactva

Šplhavec poněkud menší než kavka. Zbarvení šedozelené, na hlavě šedé.

Čeleď:Šplhavci
Rod a druh:Žluna šedá (Picus canus)
Popis:Šplhavec poněkud menší než kavka. Zbarvení šedozelené, na hlavě šedé. Samec má přední polovinu temene červenou.
Prostředí:Vyskytuje se v lesích a často také v parcích uprostřed měst.
Potrava:Živí se mravenci a dalšími druhy hmyzu, příležitostně rovněž plody. Potravu sbírá z povrchu půdy a z různých štěrbin, při hledání mravenců vyklovává úzké hluboké díry do země.
Hnízdění:Hnízdí v dutinách v kmenech stromů. V sezení na snůšce, která se ve hnízdě objevuje nejčastěji začátkem května a čítá 6 až 7 vajíček, se střídají oba staří ptáci.






Článek pochází z webu HUNUNPA.cz
http://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
http://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=387