Áčkové rámy

S rámy ve tvaru A se dá dělat spoustu věcí a je s nimi spoustu zábavy – v tomto článku si ukážeme některé z těch věcí a budete k tomu potřebovat jen ten rám ve tvaru áčka…
Kráčející žirafa:
- Připravte si rám z tenkých tyčí a připevněte po dvou lanech na horní a na spodní konce bočních tyčí. (obr. A)
- Položte si rám tak, aby stál jako A a čtyři členové potom mohou povolováním , či přitahováním lan kráčet s “Žirafou“ po trase.
Originální obrázek
Nosítka:
- Sestavte základní rám v podobě A a přivažte dvě tyče rovnoběžně s jednou ze základních tyčí, což se později osvědčí jako sedátko.
- Rám si položte na zem a oddíl potom odnese jednoho člena oddílu na sedátku po dané dráze.
Originální obrázek
Indiánský smyk:
- Postavte základní očkový rám jen s tou výjimkou, že bude mít delší boční tyče a potom z řemínku či lanka mezi ním uvažte cosi jako síť na sezení. (obr. B) Tato stavba se může hodit např. na přepravu stanů po zemi.
- Původně tato stavba sloužila k přepravě raněných.
Originální obrázek
Skautský přepravník:
- Opět si sestavte rám podobný písmenu A, ale z dlouhých tyčí – strana rámu by mohla být např. 4m dlouhá.
- Vrcholek rámu, kde se kříží tyče, by měl být cca 1-1,5m od jejich horních konců.
- Na vrchní konce obou tyčí uvažte vždy po dvou lanech.
- Postavte rám tak, aby se vrchním koncem opíral o břeh a aby byla spodní část uprostřed potoku, či překonávané překážky.
- Lana, která jsme připevnili k vrchním koncům tyčí vedou na oba břehy. Na břehu budete ještě také potřebovat jednu tyč jako oporu.
- Při použití této stavby si člen oddílu sedne do vrchní části áčka tak, aby byl čelem k druhému břehu. Ostatní zatáhnou za lana a zvednou vrchol přepravníku z nástupní polohy. Do vztyčeného stavu dotlačí přepravník pomocí tyče. Přepravovaný člen oddílu si musí dát pozor – jakmile se dostane za polohu, ve které je přepravník kolmo, tak seskakuje na břeh. (obr. C)

zdroj: časopis skauting



Článek pochází z webu www.HUNUNPA.cz
https://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
https://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=169