Postup výroby ptačí budky

Každá ptačí budka musí odpovídat způsobu života a zvyklostem opeřenců, jinak zůstane neobydlena. Dbáme, aby budka nebyla příliš zastíněna větvemi. Vletový otvor má směřovat na východ nebo jihovýchod. špačkům dáváme budky do blízkosti polí a luk, pro sýkorky a rehky do zahrad a sadů. Budky by měli být vzdáleny od sebe minimálně 20m, aby nedocházelo ke sporům mezi páry, které hledají potravu pro mladé.


Rozměry budek (cm)menší druhy sýkorsýkory, brhlíci, lejscistrakapoudi,
sýkory, špacci
dudci, poštolky,
menší sovy
dno12x1212x1215x1520x20 - 30x30
průměr vletu2,83,2-3,54,7-59-13
vnitřní výška budky20-2520-2526-2835-40
zavěsit nad zemí (m)2-82-84-86-12

 

Postup

Stavba budky

1. Prkna z vnější strany ohoblujeme. Na vnitřní straně mohou zůstat hrubá. Pokud nemáme k dispozici hoblík, očistíme důkladně venkovní stranu smirkovým papírem.

 

2. Ke zhotovení budky použijeme smrková prkna 20mm silná, aby chránila obyvatele budky před vnějším chladem, teplem i deštěm. Připravíme si 2 prkna o šířce 15 a 19cm, na které si narýsujeme rozměry jednotlivých dílů. Na prkno široké 15 cm vyznačíme zadní stěnu o délce 30cm, dno o délce 15cm a přední stěnu o délce 35cm. Na prkno široké 19 cm vyznačíme střechu budky o délce 30cm a dva lichoběžníky tvořící boční stěny (delší strana 35cm, kratší 30cm). šikmou horní plochu děláme kvůli lepšímu odvodu vody ze stříšky.

 
Stavba budky

3. Vyřízneme podle nákresu jednotlivé části budky.

 
Stavba budky

4. Vletový otvor pro ptáky na čelní straně vyřízneme 17cm od horního okraje. K vyříznutí je ideální tzv. děrovací pila, která se nasazuje do sklíčidla elektrické vrtačky. Je velmi důležité jaký průměr otvoru zvolíme. Rozměry naší budky vyhovují strakapoudům, krutihlavům, sýkorám a špačkům, proto jsme zvolili průměr vletového otvoru 4,8cm. Bidýlka před vletovým otvorem jsou nevhodná, usnadňují zásah škodné do budky.

 
Stavba budky

5. Prkno přední a zadní stěny budky musíme hoblíkem nebo rašplí zkosit tak, aby stříška k těmto stěnám dolehla celou plochou. úhel si vyznačíme pomocí přiložené boční stěny.

 
Stavba budky

6. Nyní máme vše připraveno ke smontování. Nejprve si však předvrtáme otvory pro vruty. Kdybychom tak neučinili, mohlo by se stát, že při sešroubování budky její jednotlivé části popraskají. K sešroubování jednotlivých dílu použijeme vruty do dřeva o délce 40mm. Budka se musí občas čistit, a proto má mít odnímatelnou stříšku nebo jednu ze stěn. Proto jsme pro spojení dílu použili vruty, a ne hřebíky. Lze ji tak snadno rozšroubovat.

 
Stavba budky

7. Máme-li budku sešroubovanou, připevníme k její zadní stěně závěsnou lištu. Lišta zhotovená z laťky 8x50cm slouží k přichycení budky na strom. Tento krok však můžeme vynechat, pokud již máme pevné stanoviště pro umístění naší budky.

 

8. Budku opatříme vhodným ochranným nátěrem. Natřeme ji nenápadnou hnědou nebo zelenou barvou, výraznějších barev se totiž ptáci bojí. Pokud však nemáme k dispozici žádnou vhodnou barvu, nic se neděje. Budku můžeme nechat klidně i nenatřenou.

 

Potřebné nástrojePotřebný materiál
pilkaprkno 15x2cm délka 85cm
vrtačka + vrtákyprkno 15x2cm délka 100cm
metr, tužkavruty do dřeva
hoblík nebo smirkový papírbarva + štětec




Článek pochází z webu www.HUNUNPA.cz
https://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
https://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=1149