Jiří Wolker - Pohádka o Jonym z cirkusu

JIŘÍ WOLKER (1900 - 1924)
POHÁDKA O JONYM Z CIRKUSU
Wolker, J.: Pohádky, Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, Praha 1954, první vydání

Tato pohádka vypráví o chlapci, sirotkovi, kterého ještě jako nemluvě matka odložila ke kostelním dveřím. Vesničané se ho ujali, ale moc se o něj nestarali. Jako malý spadl z lavičky a zranil si žebro. Vesničané nad tím mávli rukou a z Jonyho se tak stal nadosmrti hrbáč. Děti si ho kvůli tomu dobíraly, vysmívaly se mu a on tím velice trpěl. Rozhodl se proto odejít do města a naučit se nějakému řemeslu.
Ve městě byl v tu dobu cirkus. Jony byl fascinován dovednostmi tamějších umělců, ale ještě více se mu zalíbily šelmy – tygři, ve kterých cítil sílu a odvahu. Rozhodl se v cirkuse pracovat – jako šašek. Mnoho si vytrpěl, neustále byl nucen padat a různě si ubližovat, jen aby rozesmál diváky. Nakonec účinkoval také na hrazdě, což bylo v podstatě jeho vrcholné číslo.
Protože neustále obdivoval tygry, nechal si na hruď vytetovat tuto šelmu. Cítil v nich sílu. Vždy, když se cítil slabý, zoufalý nebo byl ponižován, si nechal vytetovat na tělo další šelmu. Nakonec měl tetování po celém těle. Ze nějaký čas do cirkusu přišla mladá a krásná dívka Ester. Byla to tanečnice. Jonymu bylo v tu dobu osmnáct let a Ester se mu velice líbila – zamiloval se do ní. Často ji sledoval skulinou mezi prkny, ale ona o jeho lásku nestála. Nakonec Jony zjistil, že se Ester prodává za peníze cizím mužům, dokonce jinému hrbáči, který měl peníze. Tímto zjištěním byl velice zdrcen a při jednom ze svých čísel na hrazdě spadl a zabil se. Jeho pád rozdráždil šelmy zavřené nedaleko v klecích a ty začaly rdousit a zakusovat obecenstvo. Toho již se Jony nedožil, ale když zemřel, jeho původně potetovaná hruď byla bílá – vyprchal z něj vztek i nenávist.





Článek pochází z webu www.HUNUNPA.cz
https://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
https://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=1096