Dřín hlavatý

Dřevo tohoto stromu (či spíše keře) je velice tvrdé. Používá (či spíše používalo) se k výrobě násad k nářadí a podobně. Kromě toho, že je velmi tvrdé, je také odolné a používá se například v soustružnictví. Dřín hlavatý pochází z jihovýchodní Asie.
Latinský název: Cornus capitata
Čeleď: Dřínovité
Doba květu: V červnu a v červenci

Znaky: Jedná se o vždyzelenou rostlinu. Má charakteristiku spíše keře, ale lze jej považovat i za strom. Dorůstá maximální výšky dvanácti metrů a koruna je velmi široká a působí tak trochu "neučesaným" dojmem.

kmenKmen: Jak už to u keřů bývá je nerovný, tenký a nejrůzněji zakřivený.listyListy: Vyrůstají vstřícně, mají kopinatý tvar - jsou podlouhlé, na koncích špičaté. Na povrchu jsou hladké. Po obvodu jsou často lehce zvlněné.Dřín hlavatý
květKvět: Jsou velice malé, drobné a sestávají ze čtyř kališních a čtyř korunních lístků a ze čtyř tyčinek. Kolem nich vyrůstají žluté listeny.plodPlod: Jedná se o žlutou, po dozrání červenou peckovici. Je velice podobná jahodě.



Borka: Kůra je sbarvená do tmavě hněda, někdy lehce do červenohněda, je na omak jemně hrubá a tenká.

Rozšíření: Pochází z Asie (z jihovýchodní části), v Evropě se v teplejších (přímořských) oblastech občas vysazuje jako dřevina okrasná.



Článek pochází z webu www.HUNUNPA.cz
https://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
https://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=1052