Třešeň ptačí (ptáčnice)

Třešeň ptačí je také známá pod názvem ptáčnice. Její plody jsou velké maximálně 1,5 cm - jsou tedy drobné oproti plodům vyšlechtěných odrůd. Z tohoto druhu byl vyšlechtěn i strom, který dnes známe pod názvem višeň. Plody třešně s různými odrůdami mění barvu - od tmavě vínové, přes světle červenou až k téměř žlutým třešním.
Latinský název: Cerasus avium (Prunus avium)
Čeleď: Růžovité (Mandloňovité)
Doba květu: Brzy na jaře

Znaky: Tato planá odrůda třešně může dorůst výšky až dvaceti metrů a má středně hustou korunu s kulovitým tvarem. Větve se ohýbají hluboko k zemi.

kmenKmen: Kmen se často větví již ve své první třetině, může být rovný, ale i hrbolatý a různě zakřivený.listyListy: Lístky mají zelenou barvu, jsou špičaté a oválné a s pilovitými okraji. Na stromě vyrůstají střídavě.Třešeň ptačí (ptáčnice)
květKvět: Květy vyrůstají ve svazcích a vždy brzy zjara obsypávají celý strom. Mají bílou barvu.plodPlod: Tento plod - třešeň - je velmi známý. Vyrůstá na dlouhých stopkách a jedná se o peckovice. O jejich barvě se hovoří v úvodu článku.



Borka: Je rozbrázděná, ale na omak poměrně hladká. Odlupuje se v prstencích a má tmavě hnědou či šedivou barvu.

Rozšíření: Pochází z oblastí přilehlých Černému moři, ale některé prameny uvádí, že pochází také ze střední a jižní Evropy. Dnes ji najdeme prakticky v celé Evropě (Španělsko, Anglie, Turecko, Malá Asie).



Článek pochází z webu www.HUNUNPA.cz
https://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
https://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=1014