Outloň jávský

Latinský název: Nycticebus javanicus Je poloopice ze stejnojmenné čeledi, žijící nočním způsobem života v lesích Vietnamu a Laosu, kde se živí živočišnou i rostlinnou stravou. Dny tráví zpravidla v dutinách stromů. Pro outloně malé je veden Evropský záchranný program EEP a je zapsán v Červené knize.

savciplacentálovéprimátioutloňovitíoutloň jávský
třídanadřádřádčeleďdruh


Outloň jávský
  • Živí se plody, květy, pryskyřicí, výhonky a mladými listy. Část jídelníčku tvoří i hmyz a další bezobratlí, které chytá předními tlapkami. Samice je březí 5,5 měsíce a rodí 1 mládě, které kojí až 6 měsíců. Tělo má dlouhé 30 cm, ocas chybí a váží 1,2 kg. Dříve byl považován za poddruh outloně váhavého. Je zařazen mezi ohrožené druhy v důsledku kácení tropických lesů.
  • Den přespává ve vidlici větví, v noci zvolna šplhá po větvích a hledá potravu. Neskáče, a proto nepotřebuje ocas. Velké oči umožňují dobré noční vidění, vidí však jen černobíle. Je samotář, ale nemá vyhraněné teritorium a při setkání s jiným outloněm nedochází většinou ke konfliktům. Zvířata se očichají, někdy si vzájemně čistí srst. Dorozumívají se také pachy a hlasovými projevy.

      Outloň jávský      Outloň jávský      Outloň jávský      Outloň jávský

Stránky pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF