Tana severní

Latinský název: Cynictis penicillata Tany prvním objevitelům doslova zamotaly hlavu. Ačkoliv vzhledem připomínají trochu rejsky nebo veverky, jsou příbuzné opicím - primátům. Po určitou dobu byly proto řazeny do systematické blízkosti poloopic, nyní však již mají pro své odlišnosti vyčleněný vlastní řád.

savci
placentálové
tany
tanovití
tana severní
třída
nadřád
řád
čeleď
druh



Tana severní
  • Obývají tropické, vlhké pralesy, rádi se zdržují jak na zemi, tak na stromech. Živí se různými tropickými plody, bezobratlými a drobnými obratlovci. Samice rodí po 45 - 55 denní březosti 1 - 4 holá mláďata. Ta ihned po porodu odkládá do předem připraveného hnízda z listí v dutině stromu. Rodiče se ukrývají v jiném hnízdě a samice přichází jen obden mláďata nakrmit.
  • Vysoce výživné mateřské mléko má zásluhu na rychlém vývoji potomků. Za 4 - 5 týdnů mláďata přiberou z 15 na 80 g. Teprve v tomto stadiu se přestěhují do společného hnízda a nějakou dobu žijí s rodiči. Dospívají rychle, ve třech měsících jsou již velká jako rodiče a o měsíc později jsou plně dospělá a připravena se rozmnožovat.

      Tana severní      Tana severní      Tana severní      Tana severní

Stránky pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF