Kudu velký

Latinský název: Tragelaphus strepsiceros Antilop je mnoho druhů. Kromě těch několika, které obývají Asii, žijí všechny druhy v Africe. Vidloroh, obyvatel amerických prérií, kterému tam běžně říkají "antilopa", antilopou vlastně není. Tvoří čeleď dosti příbuznou žirafám. Nejmenší antilopou je antilopa trpasličí z pralesů západní Afriky. Měří v kohoutku sotva 30 cm. Největší antilopou je antilopa losí, která měří skoro 180cm a má hmotnost až 1 tunu.

savci
placentálové
sudokopytníci
turovití
kudu velký
třída
nadřád
řád
čeleď
druh



Kudu velký
  • Kdybychom hledali antilopu s největšími rohy, museli bychom jmenovat kudu velkého. Krásné spirálovité rohy, touha každého lovce, měří asi 100 až 120 cm. Světový rekord jsou však rohy měřící 178 cm. Kudu velký žije v křovinatých buších celé Afriky na jih od Sahary. V některých krajinách se vyskytuje jen vzácně, jinde je poměrně hojný.
  • Má dlouhé nohy, na hnědém nebo šedém trupu nosí šest až 10 vertikálních bílých pruhů. Krk je oproti tělu barevně méně výrazný. Na hlavě pod očima jsou bílé horizontální linky. Charakteristické jsou též dlouhé a široké uši, taktéž jakýsi tmavě osrstěný hrb nad předními končetinami.

      Kudu velký      Kudu velký      Kudu velký      Kudu velký

Stránky pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF