Potkan

Latinský název: Rattus norvegicus Lidé si obyčejně pletou krysu s potkanem. Krysa miluje suché prostředí sýpek a půd, má ocas delší než tělo, větší uši a špičatý čenich. Potkan potřebuje k životu vlhko, a proto vyhledává hromady odpadků, prolézá sklepy a kanalizace. Ocas má kratší než tělo, menčí ušní boltce a tupější čenich. Krysa žije s člověkem už od nepaměti; znali ji i Římané. Potkan přišel do Evropy pravděpodobně s národy Střední Asie, s Huny a s Mongoly.

savciplacentálovéhlodavcimyšovitípotkan
třídanadřádřádčeleďdruh


Potkan
  • Potkan je přizpůsobivější než krysa a na mnohých místech už ji zcela vytlačil. Oba druhy hlodavců jsou hostiteli blechy morové a při nízkých hygienických podmínkách středověku se často stávalo, že blechou přenášený mor vylidnil celá města a kraje.
  • I dnes představují potkani vážbý problém i když se nemusíme bát morových epidemií. škody, které všežraví potkani způsobí, jdou do miliard.
  • Někdy se stane, že se potkan uchýlí k divokému způsobu života daleko od lidské civilizace. Za nejideálnější místo pro "domov" považují bažiny zarostlé rákosím, a břehy potoků, ve kterých si mohou hrabat složitou soustavu nor. Potkaní nory mívají více únikových otvorů a jsou spojeny příčnými chodbami.

      Potkan      Potkan      Potkan      Potkan

Stránky pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF