Vrápenec velký

Latinský název: Rhinolophus ferrumequinum Vrápenci tvoří samostatnou skupinu letounů s blanitými výběžky na nose. Spící zvířata visí volně, aniž by se dotýkal, zabalena de létací blány. Celá řada druhů žije především v tropických zemích Afriky a Asie, odkud zasahují až do severovýchodní Austrálie a na šalamounovy ostrovy Tři druhy se však rozšířily až do mírných oblastí střední Evropy.

savciplacentálovénetopýřivrápencovitívrápenec velký
třídanadřádřádčeleďdruh


Vrápenec velký
  • Vrápenci vzbudili v posledních letech velký zájem odborníků svým způsobem orientace v prostoru ultrazvukem. To by samo o sobě nebylo nic pozoruhodného; u letounů je to totiž běžný jev. Vrápenci ale používají metody jakou doposud nevynalezli ani lidé - každý signál o frekvenci 80 až 100kHz se mu vrací dřív, než dozní, tzn. že si prostor doslova "ohmatává" v realném čase díky dokonalému sluchu.
  • Jeho "reálná" orientace platí ale pouze na předměty ne vzdálenější než 15 metrů. Vyslaný signál trvá jen desetinu sekundy, díky tomu je celý proces možný provádět v realném čase. jejich systém orientace je naprosto dokonalý, mnohem dokonalejší než má kterýkoliv letoun.

      Vrápenec velký      Vrápenec velký      Vrápenec velký      Vrápenec velký

Stránky pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF