Muchomůrka citronová



Obrázek se změněnou velikostíČeský název: Muchomůrka citronová
Latinský název: Amanitacitrina
Výskyt: Houba roste v létě a na podzim v jehličnatých, smíšených i listnatých lesích od nížin až vysoko do hor, hlavně na vlhčích místech a kyselejších půdách, někdy i na rašeliništích nebo spáleništích, také ve vřesovinách. Plodnice bývají obyčejně v holém jehličí nebo v borůvčí, někdy i na úplně zastíněných místech. I když nejde o houbu smrtelně jedovatou, její sbírání k jídlu proto naprosto nelze doporučit.

Popis: Klobouk má 5 - 8 cm v průměru, v mládí je polokulovitý nebo častěji vejčitě zahrocený, pak bochníkovitě sklenutý až ploše rozložený, na okraji hladký, světle citronově až sírově žlutý, někdy i slabounce nazelenalý, později vybledající někdy až skoro doběla. Na povrchu má nízké, nepravidelné, nestejně rozptýlené a rozpraskané bradavky a ploché strupy, které jsou bílé, našedlé nebo nahnědlé a jsou zbytkem plachetky, která v mládí obalovala celou plodnici. Za deštivého počasí se tyto zbytky plachetky z povrchu klobouku často smyjí a pak je klobouk zcela hladký a lesklý. Jeho pokožka je tenká, za vlhka až lepkavá, za sucha lesklá. Lupeny jsou 7 - 8 mm vysoké, volné, u třeně zaoblené, husté, bílé, na ostří poněkud vločkaté, jakoby potřísněné. Výtrusný prach je bílý. V mládí jsou lupeny zakryty tence blanitým žlutavým závojem, který dosti dlouho vytrvává.
Třeň je 7 - 10 cm vysoký a 1 - 1,5 cm tlustý, v mládí plný, později vatovitě vycpaný až dutý, světle citronově žlutý nebo skoro bílý a jen slabě nažloutlý, hladký nebo nepatrně vločkatý. Ze závoje na něm zůstává měkký, tence blanitý žlutavý prsten, který je převislý nebo přitisklý k třeni. V horní části je třeň válcovitý a dole se rozšiřuje ve velkou a nápadnou hlízu, která je skoro kulovitá, měkká, dole zaoblená a obalená měkce blanitou pochvou. Pochva je z větší části přirostlá k hlízovitě rozšířené části třeně a jen malou horní částí od ní odstává jako nízký límeček.
Dužnina je bílá nebo slabounce nažloutlá, má mírnou, ale dosti nepříjemnou chuť a význačný pach připomínající syrové brambory.

Zaměnitelná je za muchomůrku slámožlutou.

  Období růstu:

  jedlá - nejedlá - jedovatá
Obrázek se změněnou velikostí
VI. - XI.
Obrázek se změněnou velikostíObrázek se změněnou velikostíObrázek se změněnou velikostí

Stránky pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF