Hledáme autobusové spojení v "papírech"

Vlastní hledání v autobusovém řádu již není tak složité. Zjistíte si, kterým spojem se chystáte jet. V nadpisu každého jízdního řádu najdete vypsány všechny důležité stanice...

Hledat autobusové spojení má velmi zjednodušené ten, kdo má připojení k internetu, protože jemu postačí vyplnit pouze potřebné údaje a stisknout "HLEDAT" a má všechna vhodná spojení.
Ovšem v případě, že přijdeme na autobusové nádraží, žádný internet k dispozici nemáme a je pouze na nás si vhodné spojení najít. Nejdříve si musíme zjistit, z které zastávky nám to odjíždí (myslím čísla zastavek 1 až XX). Tuto informaci můžeme najít na velké tabuly umístěné na okraji autobusového nádraží nebo u hlavní budovy.
Vlastní hledání v autobusovém řádu již není tak složité. Zjistíte si, kterým spojem se chystáte jet. V nadpisu každého jízdního řádu najdete vypsány všechny důležité stanice (Praha - Mladá Boleslav - Hradec Králové).
Po nalezení spoje již máme před sebou určitý jizdní řád. Najdeme si stanici, na které se právě nacházíme, většinou je celý řádek podtržený. Pozor v Praze a dalších velkých městech, které mají více nádraží, jestli jste opravdu tam, který řádek si čtete (Praha, Florenc - Praha, Na Knížecí - ...). Nyní zjistíme si směr podle šipek vpravo a vlevo (Odj. = Odjezd, Příj. = Příjezd). Tedy pokuď nahoře vpravo je Příj. a dole v pravo Odj., znamená to, že autobus jede v jízdním řádu od zhora dolů. Přes zastávky výše již nejede. Časy pro opačnou jízdu najdete vlevo.
Poté si vyberte čas a v záhlaví sloupce si zkontrolujte, zda jede v den vašeho odjezdu.
Zkřížené kladívka znamená jede v pracovní dny (Po - Pá)
6 v kroužku znamená jede v sobotu (So)
Křížek znamená jede v neděli (Ne)
Další vysvětlivky jsou napsané dole v jizdním řádu.

A nyní již jen počkat na příjezd autobusu. Šťastnou cestu!!!

Stránky pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF