František Gellner - Nové verše

FRANTIŠEK GELLNER (1881 - 1914)
NOVÉ VERŠE (1919)



Gellner, F.: Nové verše, Carpe diem, Broumovice 2005, šesté vydání

V této sbírce klade autor důraz na jednoduchost veršů. Básně jsou srozumitelné a přístupné širšímu publiku. V některých básních autor volí nová a moderní témata.

U Labe
Tato báseň má milostné téma. Lyrický mluvčí je své milé nucen říci, že ji za dva dny opustí – odjede do Paříže. Zprvu radostně působící báseň se tak mění v poněkud sentimentální.

Lokálka
Vypráví o ženě, která neměla střechu nad hlavou. Přemýšlela nad svým životním údělem a nakonec se rozhodla, že si sáhne na život. Otrávila se fosforem, jenže smrt stále nepřicházela – pouze bolesti. Nářek slyšeli jiní lidé, odvezli ji k lékaři a zachránili. Ovšem nepomohli jí tím – stejně tak jako před tím, ani teď neměla kam složit hlavu.

John Sambo
Lyrický mluvčí je boxer, jehož sokem je velmi silný a obávaný John Sambo. Lyrický hrdina se zamiluje do jeho dívky, ona do něho, a nemůžou tak spolu nalézt klidu, neboť se stále obávají Johna Samba.

Psaní
Báseň zobrazuje mladíka, kterému píše matka. V dopise se nepíše nic vážného, ale mladíkovi se zasteskne po domově, neboť přátelé, se kterými se stýká, mu rodinu nemohou nahradit.

Procházka
V básni se prolínají lidské motivy s motivy přírody – zobrazuje mladíka, který si vyšel do parku na procházku, aby se oprostil od všedních starostí a zdříml si klidným, příjemným spánkem.

Poslední věci
Tato báseň vypráví o životním údělu člověka – zprvu je každý plný touhy, nadějí a snů, ale jakmile uběhne polovina života, člověk se začne uzavírat sám do sebe a pokládat si základní existenciální otázky – proč je na světě, odkud se vzal a kam směřuje.


Stránky pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF