Hrad Freudenstein

Hrad FreudensteinNad jáchymovským údolím směrem k západu se vypíná Zámecký vrch s troskami hradu Freudensteinu,zvaného též Šlikovka.

Téměř současně se zahájením těžby stříbra a vznikem Jáchymova (1516) vzniklo zde pozdně středověké hradní opevnění chránící novou osadu dole. Hrad postavil r. 1517 Jan Münich pro Štěpána Šlika, vladaře ostrovské větve rodu a zakladatele jáchymovské slávy, který od r. 1519 razil v Jáchymově vlastní minci (pozdější joachimsthaler Grosch, tolar).

Poměrně jednoduchá pevnostní architektura vycházela z obdélného hradebního půdorysu 65 x 50 m, v jehož severovýchodním a jihozápadním rohu stály válcové věže o průměru 8 m a síle zdiva 1,7 m. K vnějším zdem,1,5 m silným, přiléhala uvnitř hospodářská a obytná stavení. Vchod byl umístěn v západní hradbě. Už v 16. století byly obě věže nestejně vysoké, jak ukazují soudobá vyobrazení, přičemž menší, jihozápadní věž, sloužící čistě obranným účelům, měla kuželovitou střechu a druhá, vyšší, severovýchodní obytná věž měla složitější zakončení s vyloženým ochozem na krakorcích a prohnutou kuželovitou střechou s lucernou. Hrad sloužil jednak jako sídlo horních hejtmanů nebo dočasně i Šliků, jednak jako ochrana Jáchymova

zdroj: http://www.hrady.cz/index.php?OID=140

Stránky pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF