Dračinka jižní

Ačkoli se to jeví dost zvláštní, tento strom je příbuzný s našimi konvalinkami. Má velice zvláštní tvar a je to rostlina jednoděložná. I celkově jde o rostlinu velmi zvláštní a nepříliš častou.

Latinský název: Cordyline austrialis
Čeleď: Liliovité
Doba květu: V březnu až v červnu.

Znaky: Tento strom není příliš vysoký - dosahuje výšky do deseti metrů, ale někdy jej můžeme vidět i v jeho keříkovité formě.

kmenKmen: Jednoduchý, vzpřímený či stočený. Může mít i sloupovitý - tedy pravidelný charakter.listyListy: Jsou tenké a velmi dlouhé - až 80 mm. Jsou jednoduché, velice úzce kopinaté a široké jen pět centimetrů. Jsou tmavě zelené a velmi tuhé, kožovité, ale také hladké a lesklé.Dračinka jižní
květKvět: Pouze u starších exemplářů. Jedná se o látová květenství - na několika šlahounech tedy vyrůstá velké množství drobounkých žlutých kvítků, které sestávají z šesti tyčinek.plodPlod: Plodem jsou bobule kulovitého tvaru, skrývající více semen. Mohou být bílé, ale také modré (či spíše namodralé)



Borka: Je velmi tmavě hnědá a má hluboké rýhy a trhliny.

Rozšíření: Pochází z Nového Zélandu. Zde se objevuje nejčastěji na okraji lesů. Byl dovezen také do střední Evropy, kde se pěstuje v zemích s teplejším podnebím.

Stránky pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF