Svitel latnatý

Tento strom se v Evropě objevil v osmnáctém století. Je typický svými papírovitými tobolkami, které se u něj objevují vždy na podzim. Patří do čeledě hospodářsky poměrně využívaných rostlin (jako například litchi - jistě znáte příjemně chutnající červené plody tohoto stromu), ale tato rostlina se vysazuje spíše jako dřevina okrasná. Byla pojmenována dle německého botanika Josefa Gottlieba Kölreutera - viz její latinský název.

Latinský název: Koelreuteria paniculata
Čeleď: Mýdelníkovité
Doba květu: Od srpna do září

Znaky: Dosahuje maximální výšky patnácti metrů, je opadavý, zdá se být též poměrně mohutný a jeho koruna má pravidelný, kopulovitý tvar.

kmenKmen: Větví se již ve své spodní části a je často různě zkroucený a zakřivený.listyListy: Jedná se o listy střídavé, velké přes dvacet centimetrů, složené, sestávající z cirka deset centimetrů dlouhých lístků s pilovitými okraji. Svitel latnatý
květKvět: Jedná se o obrovská vzpřímená květenství - dlouhá až 50 cm. Sestávají z drobných žlutých kvítků ze čtyř okvětních lístků.plodPlod: Plodem je tobolka papírovitého charakteru, vzniklá srůstem tří chlopní. Uvnitř nalezneme mnoho drobných černých semen.



Borka: Na omak je poměrně drsná, má hnědou barvu (často sbarvenou do šediva), která se odlupuje a zanechává tak po sobě žluté skvrny.

Rozšíření: Pochází z jihovýchodní Asie, do Evropy byla přivezena v osmnáctém století. Vyskytuje se hlavně v parcích a v zahradách jako strom okrasný.

Stránky pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF